Leltározás folyamata

Készletek / Leltár

Leltározás funkció elérhető a következő modulokból:

 • Okos-Ügyvitel
 • Okos-Számla és Készlet
 • Okos-Készlet

Okos-Készlet miniben nem érhető el a funkció! Ennek megfelelően az Okos-Készlet miniben csak Raktári bevéttel készíthető el a leltári többlet iktatása és Raktári kivéttel adható meg a leltárhiány.

 

Leltározás az Okos-Ügyvitelben

FONTOS! Amennyiben egy teljes leltárt iktatunk és van már gépi raktárkészlet is az Okos-Ügyvitelben, akkor a leglényegesebb teendőnk, hogy meg kell nyitnunk a leltározás folyamatát, azaz a tényleges leltározás kezdetével egy időben a programban is lekérjük a gépi készletet a leltár ablakban! A leltár ablakot ezek után le is kell majd mentenünk, hiszen így tárolja le a program a leltározással egy időben az aktuális gépi készletet! Amennyiben a leltárív alapján utólagosan rögzítenénk a leltár során fellelt mennyiségeket, így azt bármikor utólag is megtehetjük, hiszen a leltározás folyamatát megnyitottuk!

 • Készletek / Leltár / Új tétel gomb segítségével hozhatunk létre új leltárívet
 • Leltár ablakban adjuk meg a leltár dátumát, a raktárost és válasszuk ki a leltározandó raktárat

Gépi készlet hozzáadás előtt ki kell választani a leltározandó raktárat, majd adjuk hozzá a leltározás napján az Okos-Ügyvitelben tárolt leltározás előtti mennyiségeket:

Leltar_gepi_keszlet

A leltárhoz hozzáadhatunk terméket manuálisan is az Új tétel gombra kattintva, így szerepeltethető olyan termék is, melynek jelenleg még nincs raktári készlete az Okos-Ügyvitelben.

Leltározott mennyiség megadása

A termékek hozzáadását követően csak be kell állítanunk a leltározás során megállapított, leltározott mennyiséget. A leltár listában a leltározás előtti mennyiség oszlopban fogjuk látni a program által nyilvántartott készletet, míg a leltározott mennyiség oszlopban lesz látható a rögzített leltározott mennyiség. (alap esetben a leltározott mennyiség meg fog egyezni a raktárkészlet oszloppal, így csak azon termékeknél kell megadni a leltározott mennyiséget, melyek eltérnek a gépi készlettől)
A program a leltár rögzítésével a különbözet oszlopban található mennyiségeket fogja rögzíteni, hogy a valós leltározott mennyiségek legyenek nyilvántartva a programban.

FONTOS! Leltár többlet esetén mindenképp meg kell adni a beszerzési egységárat, hiszen különben a beszerzések árai 0 Ft-os árral kerülnének rögzítésre a készletre vétel kapcsán. (a program segítségképp megmutatja az adott termékre az utolsó beszerzési egységárat)

 

Foglalt készletek a leltárban

FONTOS! Nyitott megrendelések foglalják az Okos-Ügyvitelben a készletet. Ezen készlet mennyiségek a leltározás előtti mennyiségben nem jelentkeznek. Ha rendelkezünk leltározás során nyitott megrendeléssel, akkor a leltár ablakban megjeleníthető a Foglalt készletek mennyisége! Ennek megfelelően a leltározott mennyiségként a foglalt mennyiségekkel csökkentett értéket adjuk meg!

 

Nyomtatható dokumentumok

A leltár listából a következő dokumentumok nyomtathatóak igény szerint PDF formátumban a leltár bizonylatot kiválasztva:

 • Leltárív
 • Leltár bizonylat
 • Selejtezési jegyzőkönyv
 • Leltár bizonylat igény esetén készíthető a Leltár ablakból is, hiszen a leltár ablakon szereplő termékek listája exportálható csv fájlként excelbe, így minden termék leltározott mennyisége, beszerzési ára egy excel táblázatban is elérhető lesz.

   

  Adott időszaki készletérték lekérdezése

  Vezetői információk / Készletnyilvántartási jelentés / Kimutatások / Adott időszaki készletérték

   

  Leltár fogalma – alapismeretek